İnternet Bağımlılığı

İnternet Bağımlılığı Nedir?

İnternette fazladan video oyunları oynuyor musunuz? Zorunlu olarak çevrimiçi alışveriş yapıyor musunuz? Facebook’u kontrol etmeyi fiziksel olarak durduramıyor musunuz? Aşırı bilgisayar kullanımınız günlük yaşamınıza – ilişkiler, iş, okul – karışıyor mu? Bu sorulardan herhangi birine evet yanıtı verdiyseniz, Yaygın İnternet Kullanımı (CIU), Sorunlu İnternet Kullanımı (PIU) veya iDisorder olarak da bilinen İnternet Ekleme Bozukluğu çekiyor olabilirsiniz. Başlangıçta “gerçek bir şey” olarak tartışıldı, 1995’te orijinal modelini patolojik kumarla karşılaştıran Dr. Ivan Goldberg tarafından hicivsel olarak bir bozukluk olarak teorize edildi. Bu tür sahtekarlıktan bu yana, bozukluk hızla zemine ulaştı ve gerçekten zayıflatıcı bir bozukluk olarak birçok araştırmacı, akıl sağlığı danışmanı ve doktordan ciddi ilgi gördü. Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabında (DSM-IV) resmi olarak bir bozukluk olarak kabul edilmemesine rağmen, Amerikan ve Avrupa kültürlerindeki yaygınlığı şaşırtıcıdır – genel nüfusun% 8,2’sini etkilemektedir. Bununla birlikte, bazı raporlar bunun genel nüfusun% 38’ini etkilediğini göstermektedir. Yaygınlık oranlarındaki geniş değişkenlik, İnternet Bağımlılığı Bozukluğu için gerçek ve standart kriterlerin seçilmemesine katkıda bulunabilir. Bilim adamları ve akıl sağlığı profesyonelleri arasında farklı araştırmalar yapılır. Etnik kültürler arasında farklı araştırmalar yapılır.

 

Çocuklarda İnternet Bağımlılığı

İnternet bağımlılığı özellikle çocuklar ve gençler için geçerlidir. Çocuklar, kendi bilgisayar kullanımlarını doğru bir şekilde yönetecek bilgi ve farkındalığa sahip değildir ve İnternet’in bunları açabileceği potansiyel zararlar hakkında hiçbir fikirleri yoktur. Çocukların çoğu bir bilgisayara erişebilir ve çocuklar ve gençlerin cep telefonu taşıması sıradan hale gelmiştir.

Bu, ebeveynlere, acil bir durumda çocuklarıyla iki yönlü temas kurabilecekleri konusunda güvence verebilirken, İnternet’e sürekli erişimin onları maruz bırakabileceği çok gerçek riskler vardır.

Çocuklar giderek Internet’e bağlı uzun sürelere maruz kalıyorlar ve onları çevrelerindeki dünyadan ayırıyorlar.
Çevrimiçi olduklarında, hem mağdur hem de fail olarak siber zorbalığa daha fazla dahil olma riski vardır.
Buna ek olarak, çocuklar cep telefonlarıyla giderek daha fazla akran baskısına maruz kalıyorlar ve çevrimiçi oyunlar oynamak için uzun süre harcayarak video oyunu bağımlılığı geliştirmeye karşı savunmasız hale geliyorlar. Bu, sağlıklı sosyal ilişkilerin gelişmesine zarar verebilir ve tecrit ve mağduriyete yol açabilir.

Semptomlar nelerdir?

2012 tarihli bir araştırmaya göre Güvenilen Kaynak, web’e göz atma veya video oyunları oynama gibi işle ilgili olmayan etkinlikler için çevrimiçi olarak uzun süreler (“saat” olarak tanımlanır) geçirirseniz ve bunlardan herhangi birini fark ederseniz İnternet bağımlılığı yaşıyor olabilirsiniz. aşağıdaki belirtiler:

  • Ani ruh hali değişiklikleri
  • Orada olmadığınızda çevrimiçi olanlar hakkında yoğun endişe
  • Ne kadar zaman harcadığınızı kontrol edememe
  • Belli bir duygu veya ruh hali elde etmek için çevrimiçi zamanınızı artırma
  • Çevrimiçi ortamda istenen süreye ulaşmadığında geri çekilme belirtileri (sinirlilik, fiziksel ağrılar, depresyon)
  • Sevdiklerinizle çatışmaya veya iş veya okuldaki sonuçlara rağmen sürekli çevrimiçi davranış ve tüketim

Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide ilk adım, bir sorunun var olduğunun farkına varılmasıdır. Eğer bir probleminiz olduğuna inanmıyorsanız, tedaviye ihtiyacınız yoktur. İnternet ile ilgili genel sorunlardan biri, genellikle hesap verebilirliğin ve sınırların olmamasıdır. Bir ekranın arkasında gizlisiniz ve çevrimiçi olarak söyleyebileceğiniz veya yapabileceğiniz bazı şeyler asla şahsen yapamayacağınız şeylerdir.

Literatürde ilk etapta tedavinin gerekli olup olmadığı tartışılmaktadır. Bazıları İnternet Bağımlılığı Bozukluğunun “soluk bir hastalık” olduğuna inanıyor ve genellikle kendi kendine çözüldüğünü öne sürüyor. Çalışmalar, kendi kendini düzelten davranışların başarılabileceğini ve başarılı olabileceğini göstermiştir. Düzeltici davranışlar, Internet kullanımını kontrol eden yazılımları ve ziyaret edilebilecek site türlerini içerir – profesyonellerin çoğunluğu bilgisayardan tamamen uzak durmanın etkili bir düzeltme yöntemi olmadığı konusunda hemfikirdir.

Çoğu durumda profesyonel destek almak önemlidir. Merkezimizde uyguladığımız multidisipliner yaklaşım ve bilişsel davranışçı terapi yöntemleri ile bu konuda önemli kazanımlar sağlayabiliyoruz.

Çocuklarda Psikolojik Danışmanlık

Bilgisayar Bağımlılığı