Bireysel Psikoterapi

İnsanlar psikoterapiyi düşündüklerinde, çoğu zaman deri bir koltukta uzanmayı hayal ederken şu manzara akla gelir, bir psikolog vardır, mevcut psikolojik durumlarına ışık tutacak “bastırılmış” çocukluk deneyimlerini ortaya çıkarmak için danışanın söylediği her şeyi not alır. Bu gerçekten de Sigmund Freud’un dönemindeki psikoterapinin yoluydu. Bu günlerde, psikoterapi farklı bir biçimde çalışıyor ve az önce anlatılan psikanalitik yaklaşım çok nadiren kullanılıyor. Bireysel psikoterapist, günümüz dünyasındaki psikolojik sorunlar için çalışan profesyoneldir

 

Bireysel psikoterapi nedir?

Bireysel psikoterapi, danışanın bir problemi çözmesine yardımcı olmak için eğitimli bir profesyonel, genellikle bir psikiyatrist veya psikolog tarafından uygulanan bir psikoterapidir. Bireysel terapinin uygulanma yolları, danışanın yaşadığı psikolojik soruna, psikoterapistin kişisel inanç ve uygulamalarına ve danışanın bireysel ihtiyaçlarına bağlı olarak büyük ölçüde değişir.

Unutulmaması gereken bir nokta, değişebileceğine ve bu terapinin fark yaratabileceğine ne kadar çok inanırsan, tedavin o kadar olumlu ve başarılı olacaktır. Bu öz yeterlik kavramı oldukça önemlidir.

 

Bireysel terapide neler var?

Bireysel psikoterapi için geçen toplam sürenin uzunluğu büyük ölçüde değişir. Bununla birlikte, terapistiniz ilerlemenize bağlı olarak daha fazla veya daha az seans önerebilir. Terapinin önemli bir parçası, bir ay, altı ay ve 12 ay sonra takip seanslarına geri dönmenizi sağlamaktır, böylece psikologunuz durumunuzu izleyebilir ve kontrol altında olduğundan emin olabilir.

İlk seans genellikle sizin ve psikoloğunuzun birbirinizi “tanımasını” içerecektir. Psikoloğunuz siz ve geçmiş deneyimleriniz, mevcut durumunuz, aileniz, işiniz ve arkadaşlarınız hakkında sorular soracaktır. Psikoloğunuz sizi özel konulara girmeye zorlamaz, ancak bir tedavi süreci belirlemek için bireysel ihtiyaçlarınız hakkında yeterli bilgi edinmesi gerekir. Bazı durumlarda, sorun hem siz hem de psikoloğunuz için oldukça açık olacaktır (örneğin, anoreksikseniz ve bununla savaşmak için yardım arıyorsanız). Bununla birlikte, bazı durumlarda, farkında olmadığınız temel bir sorun olabilir (örneğin, nedenini bilmeden depresyonda, endişeli veya kızgın olabilirsiniz).

 

Psikoterapist tarafından sorunun değerlendirilmesi ve en iyi eylem planına karar verilmesi önemlidir. İlk adım, sorunun ne olduğunu belirlemektir. Siz ve psikoloğunuz durum hakkında bir farkındalık geliştirdikten sonra, sorunun neden mevcut olduğunu belirlemek için birlikte çalışmaya başlayabilirsiniz. Buradan psikoloğunuz sorunu çözmeye çalışmak için bir program uygulayacaktır.

 

Psikoterapist seansları yönetiyor olsa da, kontrolün sizde olduğunu unutmayın. Terapinin farklı bir yön alması gerektiğini düşünüyorsanız, bunu psikoloğunuzla görüşün. İhtiyaçlarınıza en uygun programı seçilir, ancak yine de sahip olduğunuz geri bildirimlere çok duyarlı olacaktır. Bununla birlikte, psikologların kendi alanlarında çok deneyime sahip, yüksek eğitimli profesyoneller olduğunu unutmayın. Psikoloğunuzun en iyi niyetinizi aklında bulundurduğuna güvenerek, terapiden daha fazla yararlanacaksınız.

 

Bilişsel-Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel-davranışçı terapi veya BDT, düşünme şeklinizi kademeli olarak değiştirmenize yardımcı olarak korkularınızı yönetmenizi sağlar. Düşüncelerin, inançların, duyguların ve davranışların birbirine bağlı olmasına dayanır.

Örneğin, fobisi olan bir kişi, korkulan durumun doğası gereği tehlikeli olduğuna inanır. Bunu başarmak için terapist, korkunuzu aşamalı adımlarla yenmenize yardımcı olabilir.

 

Hakkımda