OKB, Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) yaygın bir sorundur. Obsesif kompulsif bozukluk nedir sorusuna bakılınca; semptomları genellikle yinelenen düşüncelere cevap olarak yinelenen düşünceler ve tekrarlayan eylemleri içerir. Yaygın bir örnek, mikroplar ve kirler tekrarlayan düşüncelerdir ve “mikropları temizlemek” için tekrar tekrar ellerinizi yıkamanıza ihtiyaç vardır.

 

Takıntılar, obsesyon nedir?

Takıntılar, aklınıza gelen hoş olmayan düşünceler, imgeler veya dürtülerdir. Takıntılar yaşam problemleriniz hakkında sadece endişe duymak değildir.

Yaygın takıntılar şunlardır:

 

  • Kir, mikrop, virüs (örneğin HIV) vb. ile bulaşma korkusu.
  • Kapıların kilidinin açılmasından endişe duyma, açık pencere ve yanan ocak bırakma vb.
  • Bir hata yapmanın ya da kötü davranmanın korkusu.
  • Bir şeylerin kesin olarak düzenlenmesi veya organize edilmesi.
  • Başkalarının atabileceği şeyleri toplama ihtiyacı (istifleme).

 

Takıntılar her şey hakkında olabilir. Obsesif düşünceler sizi endişeli veya tiksintili hissettirebilir. Normalde saplantılı düşünceleri görmezden gelmeye veya bastırmaya çalışırsınız; örneğin, takıntıyı nötrleştirmek için başka düşünceler düşünmeye çalışabilirsiniz.

Aşağıdakiler örnek olarak gösterilebilir:

 

Kontrol etme endişesi
OKB’si olan bir kişi, sorunları tekrar tekrar kontrol etme ihtiyacı hissedebilir. Bu şunları içerebilir:

örneğin sızıntıları, hasarı veya yangını önlemek için muslukları, alarmları, kapı kilitlerini, ev ışıklarını ve cihazları kontrol etme,
vücutlarını hastalık belirtileri açısından kontrol etme,
anıların gerçekliğini teyit etme,
Hata yapma veya alıcıyı rahatsız etme korkusu nedeniyle e-postalar gibi iletişimleri tekrar tekrar kontrol etme.

Kirlenme korkusu
OKB’si olan bazı insanlar, sürekli ve ezici bir yıkama ihtiyacı hissederler. Dokundukları nesnelerin kirlenmesinden korkabilirler.

Bunlara yol açabilir:

aşırı diş fırçalama veya el yıkama,
banyoyu, mutfağı ve diğer odaları tekrar tekrar temizlemek,
mikrop kapma korkusuyla kalabalıklardan kaçınmak,
Bazı insanlar, birinin kendilerine kötü davrandığını veya eleştirdiğini hissederlerse, bir kirlenme hissi yaşarlar. Yıkayarak bu hissi gidermeye çalışabilirler.

 

İstifçilik
Bu, kullanılmış veya faydasız eşyalarını atamayacak durumda olan bir kişiyi içerir.

 

Davetsiz düşünceler
Bu, tekrarlayan istenmeyen düşünceleri engelleyememe duygusunu içerir. Bunlar intihar veya başkalarına zarar verme dahil şiddet içerebilir.

Düşünceler yoğun bir sıkıntıya neden olabilir, ancak kişinin bu şiddeti yansıtacak şekilde davranması pek olası değildir.

Bu tür OKB’ye sahip bir kişi, bunu destekleyecek hiçbir kanıt olmasa bile, pedofil olduğundan korkabilir.

 

Simetri ve düzenlilik
Bu tür OKB’ye sahip bir kişi, rahatsızlık veya zararı önlemek için nesneleri belirli bir sırayla düzenlemesi gerektiğini hissedebilir.

 

Zorlantı nedir?

Zorlantı, yapmanız veya tekrarlamanız gerektiğini düşündüğünüz düşünceler veya eylemlerdir. Genellikle zorlayıcı eylem bir takıntıya cevaptır. Bir zorlama, bir takıntının neden olduğu sıkıntı ya da endişeyle uğraşmaya çalışmanın bir yoludur. Obsesyon nedir ve zorlantı nedir soruları birbiriyle çok ilintilidir.

 

Örneğin mikroplarla ilgili takıntılı bir korkuya karşılık olarak ellerinizi birkaç dakikada bir yıkayabilirsiniz. Bir başka örnek, kapıların kilitlerinin açılmasından kaynaklanan takıntılara karşı, kapıların kilitli olduğunu kontrol etmeye devam edebilirsiniz. Diğer zorlamalar arasında tekrarlanan temizlik, sayma, dokunma, kelimeleri sessizce söyleme, düzenleme ve organize etme vardır.

 

Obsesif kompulsif bozukluk hayatınızı nasıl etkiler?

OKB ile olan takıntılar sizi gerçekten endişeli ve sıkıntılı hissettirebilir. Sahip olduğunuz zorlantılar bu sıkıntının geçici olarak ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir, ancak takıntılar yakında geri döner ve döngü tekrar başlar.

 

OKB’nin şiddeti, bazı yaşam bozukluklarından ciddi sıkıntılara kadar değişebilir. Saplantıların ve zorlantıların aşırı veya mantıksız olduğunu bilirsiniz. Ancak, onlara direnmek zor ya da imkansız gelebilir.

 

OKB insanları farklı şekillerde etkiler. Örneğin, bazı insanlar zorlantılarıyla saatler geçirirler ve sonuç olarak normal aktivitelere katılamazlar. Bazı insanlar zorlantılarını tekrar tekrar yaparlar (ritüeller gibi). Diğer insanlar normal aktivitelerle başa çıkabilir gibi görünebilir ancak yinelenen obsesif düşüncelerden dolayı sıkıntı çekebilirler. OKB çalışmanızı (ya da çocuklarda okulu), ilişkilerinizi, sosyal yaşamın ve yaşam kalitesini etkileyebilir.

 

OKB’si olan pek çok kişi, doktorlarına veya semptomları hakkında başkalarına bilgi vermez. Başkalarının çıldırmış olduklarını düşünmesinden korkarlar. OKB’si olan bazı kişiler, özellikle de başkalarına zarar vermek ya da cinsel bir unsura sahip olduklarını düşünmeleri halinde, semptomlarından utanabilirler. Sonuç olarak, OKB’si olan birçok kişi de depresyona uğrar. Ancak, OKB’niz varsa, deli veya kızgın değilsiniz. Bu sizin suçunuz değildir ve tedavi genellikle işe yarar. Depresyonda olabileceğiniz konusunda endişeleriniz varsa (örneğin, çok aşağı hissediyorsanız ve zevk aldığınız şeylerden zevk almazsanız), doktorunuzu görünmelisiniz.

 

Obsesif kompulsif bozukluğa ne sebep olur?

OKB’nin nedeni açık değildir. Serotonin gibi bazı beyin kimyasalları (nörotransmiterler) dengesindeki hafif değişiklikler rol oynayabilir. Bu nedenle ilacın yardım ettiği düşünülmektedir.

 

Ayrıca, OKB geliştirilme şansı, etkilenen kişilerin birinci derece akrabalarında (anne, baba, erkek kardeş, kız kardeş, çocuk) ortalamanın üzerindedir. Dolayısıyla, OKB’ye etken bazı genetik unsurlar olabilir. Ancak şimdiye kadar, hiçbir genin OKB ile bağlantısı bulunmamıştır.

 

OKB’nin sebebi ile ilgili diğer teoriler öne sürülmüş, ancak hiçbiri kanıtlanmamıştır.

 

100 yetişkinde 1 ila 3 arasında OKB’nin olduğu düşünülmektedir. Herhangi bir yaştaki herkes OKB geliştirebilir, ancak genellikle ilk olarak 18-30 yaşları arasında gelişir. 100 çocuktan 2’sinin de OKB’si olduğu düşünülmektedir.

OKB genellikle kalıcı bir durumdur.

 

Obsesif kompulsif bozukluk nasıl teşhis edilir?

OKB’niz olabileceğinden endişe ediyorsanız aşağıdaki sorulardan bazılarını kendinize sorarak başlayabilirsiniz.

Çok yıkar mısın yoksa temiz mi?
İşleri çok mu kontrol ediyorsun?
Rahatsız etmek istediğiniz, ama yapamayacağınız sizi rahatsız eden bir düşünce var mı?
Günlük aktivitelerinizin tamamlanması uzun sürüyor mu?
İşleri özel bir sıraya koymaktan mı endişeleniyorsunuz yoksa karışıklıktan mı sıkılıyorsunuz?
Bu sorunlar sizi rahatsız ediyor mu?

 

OKB’nin teşhis edilmesi için daha ayrıntılı bir değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Bu, bir klinik psikolog ve psikiyatrist tarafından gerçekleştirilebilir. Değerlendirmede, sahip olduğunuz takıntılı düşüncelere ve zorlantılara ve sizi ve günlük hayatınızı nasıl etkilediğine bakılacaktır.

 

Çocuklarda obsesif kompulsif bozukluk nedir?

OKB’si olan bir çocuğun istenmeyen düşünceleri vardır. Kirli nesnelere dokunmak gibi korkularla bağlantılıdırlar. Aşırı el yıkama gibi korkuları kontrol etmek için kompülsif ritüeller kullanır.

 

Çocuklar büyüdükçe, ritüeller ve takıntılı düşünceler normalde bir amaç ve yaşa bağlı odaklanma ile gerçekleşir. Okul öncesi çocukların genellikle yemek, banyo ve yatma zamanıyla ilgili ritüelleri ve rutinleri vardır. Bunlar, beklentilerini ve dünyalarına ilişkin görüşlerini dengelemeye yardımcı olur. Okul çağındaki çocuklar genellikle oyun oynamayı, takım sporlarına katılmayı ve tekerlemeler okumayı öğrenirken grup ritüelleri oluştururlar. Daha büyük çocuklar ve gençler nesneler toplamaya ve hobileri olmaya başlar. Bu ritüeller çocukların sosyalleşmesine ve kaygı ile baş etmeyi öğrenmesine yardımcı olur.

 

Bir çocukta OKB olduğunda, obsesif düşünceler ve kompulsif ritüeller çok sık ve güçlü hale gelebilir. Günlük yaşama ve normal gelişime müdahale edebilirler. OKB, gençlerde daha yaygındır.

 

Bir çocukta OKB’ye ne sebep olur?

OKB’nin nedeni bilinmemektedir. Araştırmalar, bunun bir beyin sorunu olduğunu gösteriyor. OKB’si olan kişilerin beyinlerinde yeterince serotonin adı verilen bir kimyasal yoktur.

 

OKB, ailelerde görülme eğilimindedir. Yani genetik olabilir. Ancak ailede OKB geçmişi olmadan da ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda streptokok enfeksiyonları OKB’yi tetikleyebilir veya daha da kötüleştirebilir.

 

Bir çocukta OKB’nin belirtileri nelerdir?
Her çocuğun farklı semptomları olabilir.

Bunlar en yaygın semptomlardır:

  • Kir veya mikroplarla ilgili aşırı bir takıntı
  • Kapının kilitli olup olmadığı gibi tekrarlanan şüpheler
  • Şiddetle ilgili düşüncelere müdahale etmek, birini incitmek veya öldürmek veya kendine zarar vermek
  • Nesnelere dokunmak, saymak ve sayılar ve diziler hakkında düşünmek için harcanan uzun süre
  • Düzen, simetri veya kesinlik ile meşgul olma
  • Saldırgan cinsel eylemlerde bulunmak veya yasak, tabu davranışlar hakkında sürekli düşünceler
  • Kişisel dini inançlara aykırı düşüncelerden rahatsız
  • Çok küçük olabilecek şeyleri bilmek veya hatırlamak için büyük bir ihtiyaç
  • Detaylara çok fazla dikkat
  • Kötü olan bir şey hakkında çok fazla endişelenmek
  • Agresif düşünceler, dürtüler veya davranışlar

 

Kompulsif davranışlar, obsesyonların neden olduğu kaygıyı hafifletmek için kullanılan tekrarlayan ritüellerdir. Aşırı, rahatsız edici ve zaman alıcı olabilirler. Günlük aktivitelere ve ilişkilere müdahale edebilirler.

Şunları içerebilirler:

  • Tekrarlanan el yıkama (genellikle günde 100 veya daha fazla kez)
  • Bir kapının kilitli olduğundan emin olmak gibi birçok kez kontrol etme ve yeniden kontrol etme
  • Kıyafetleri her gün aynı sırayla giymek gibi katı düzen kurallarına uymak
  • Nesneleri istifleme
  • Çok saymak ve anlatmak
  • Nesneleri gruplamak veya belirli bir sıraya koymak
  • Kendisinin veya başkalarının söylediği kelimeleri tekrarlamak
  • Aynı soruları tekrar tekrar sormak
  • Tekrar tekrar dört harfli kelimeler kullanmak veya kaba (müstehcen) hareketler yapmak
  • Sesleri, kelimeleri, sayıları veya müziği kendi kendine tekrar etmek

 

OKB’nin semptomları diğer sağlık sorunları gibi görünebilir. Çocuğunuzun teşhis için sağlık uzmanını görmesini sağlayın

 

Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi

OKB için genel tedavi: Bilişsel davranışçı terapi (CBT) ve medikal destekleyicilerdir. Son dönemlerde bilişsel Sanal Gerçeklik Terapisi eşliğinde yürütülebilen BDT uygulamaları çözümde önemli başarılar sağlamıştır.

 

Kaygı Bozukluğu

Online Terapi