Kaygı Bozukluğu

Anksiyete(kaygı) kelimesi, endişe ve korku duygularını tanımlamak için kullanılır. Bir şey için endişelendiğimizde ya da gergin olduğumuzda hem fiziksel hem de duygusal hisler yaşarız. Kaygı bozukluğu açısından bunlara örnek olarak:

Fiziksel belirtiler

midede kelebekler ağız kuruluğu hızlı kalp atışı nefes darlığı mide bulantısı terleme tuvalete sık çıkma

Psikolojik belirtiler

gergin ya da tedirgin hissetme yoğun bir korku hissi yaşama sinirlilik kontrolünü kaybetme korkusu Gergin, endişeli veya korkmuş hissettiğimiz zaman doğal tepkimiz, bizi böyle hissettiren durumdan veya şeylerden kaçınmaktır. Bununla birlikte, bu şeylerden kaçındıkça bunlardaki endişelerimizi daha fazla güçlendiririz. Bu bize daha az güvende hissetmemizi ve sorunlarımızla başa çıkmamızı sağlayabilir.

Panik atak

Panik atak korkutucu olabilir ve aniden, çoğu zaman açık bir sebep olmadan gerçekleşebilir. Bu, yoğun psikolojik ve fiziksel semptomların neticesidir ve yoğun bir korku hissi hissedebilir, hatta etrafınızdaki dünyadan kopmuş hissedebilirsiniz. Panik atak belirtileri şunları içerebilir: üşüme, terleme veya sıcak basması titreme nefes darlığı boğulma hissi ölmek ya da kalp krizi geçirmek gibi hissetmek hasta hissetmek kulaklarında çınlama Panik atak çoğu zaman ilaç gerektirmekle birlikte BDT destekli sanal gerçeklik terapisi yöntemi ile de önemli kazanımlar elde edilebilmektedir.

 

Çocuklarda Kaygı Bozukluğu

Pek çok çocuğun korkuları ve endişeleri vardır ve zaman zaman üzgün ve umutsuz hissedebilirler. Gelişin sırasında farklı zamanlarda güçlü korkular ortaya çıkabilir. Örneğin, yeni yürümeye başlayan çocuklar, güvende ve bakımlı olsalar bile, ebeveynlerinden uzak kalmaktan genellikle çok rahatsız olurlar. Korku ve endişeler çocuklarda tipik olsa da, sürekli veya aşırı korku ve üzüntü biçimleri kaygı veya depresyondan kaynaklanıyor olabilir. Belirtiler öncelikle düşünce ve duyguları içerdiği için içselleştirme bozuklukları olarak adlandırılır.

 

Kaygı


Bir çocuk, küçük çocuklarda tipik olan korku ve endişeleri aşmadığında ya da okul, ev ya da oyun faaliyetlerini engelleyen çok sayıda korku ve endişe olduğunda, çocuğa kaygı bozukluğu teşhisi konabilir. Farklı kaygı bozukluğu türlerinin örnekleri şunları içerir:

  • Ebeveynlerden uzaktayken çok korkma (ayrılık kaygısı)
    Köpekler, böcekler gibi belirli bir şey veya durum hakkında aşırı korku duymak veya doktora gitmek (fobiler)
  • Okuldan ve insanların olduğu diğer yerlerden çok korkma (sosyal kaygı)
  • Gelecek ve olup biten kötü şeyler hakkında çok endişelenmek (genel kaygı)
  • Kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk veya baş dönmesi, titreme veya terleme (panik bozukluğu) gibi semptomlarla birlikte gelen ani, beklenmedik, yoğun korku atakları
  • Kaygı, korku veya endişe olarak ortaya çıkabilir, ancak aynı zamanda çocukları sinirli ve sinirli hale getirebilir. Anksiyete semptomları, uyku probleminin yanı sıra yorgunluk, baş ağrısı veya mide ağrısı gibi fiziksel semptomları da içerebilir. Bazı endişeli çocuklar endişelerini kendilerine saklar ve bu nedenle semptomlar gözden kaçabilir.