Klostrofobi Nedir (Kapalı Alan Korkusu)
Klostrofobi, kapalı alanlarda kalmaktan veya kilitli kalmaktan korkan ve bu durumu dışarıya panik atak, nefes alamama gibi şekillerde yansıtan, psikolojik bir rahatsızlık olan bir sorundur ve kapalı alan korkusu farklı düzeylerde ortaya çıkar. Bazı durumlarda kişiler asansörlere binemez, bazılarında uzun süre kapalı alanda kalındığında belirtiler görülür. Bu durum kişinin yaşam kalitesini düşürür ve bireysel hayatını kısıtlar. Metro ve asansör gibi toplu taşıma ortamlarından rahatsız olurlar ve genellikle merdiven kullanımı söz konusudur. İnsanların %5’i bu rahatsızlıktan muzdariptir. Etkileri çok geniş ve ağır ölçekli olmakla birlikte insanlar bu korkularıyla yaşamayı tercih edebilmektedirler. Kapalı alan fobisi, geçmişten gelen bir korkunun zamanla ortaya çıkarabileceği gibi, bir olay karşısında verilen tepkiye bağlı olarak da meydana gelebilir ya da nedensiz olarak yaşamın bir bölümünde kendiliğinden ortaya çıkabilir. (klostrofobi nedir)
Kapalı alan korkusu çoğunlukla bireyleri rahatsız eden bir durumdur ve her zaman açık bir nedeni olmayan bir durumdur. Kendinizi klostrofobik kaygıdan kurtarmak istiyorsanız, kendi düşünce süreçlerinizi tanımak ve onları kaygınızı kontrol etmek için kullanmak önemlidir.
Klostrofobinin belirtileri benzer şekillerde ortaya çıkar;
- Kişi kapalı bir alana girdiğinde nefesinin sıkıştığını, bir süre sonra ise nefes alamama veya boğulma hissine kapılır.
- Kapalı alana girdiğinde ellerinde ve ayaklarında kilitlenme yaşayıp panik atak geçirebilir.
- Kapalı ortamda ortaya çıkan yoğun bunalma ve dışarı çıkma isteği vardır.
- Kişiler bu durumlarda duvarların üzerine geldiğini, kısılıp kaldığını düşünür ve bunun sonucunda da ağlama, yoğun korku ve dışarı çıkma ihtiyacı yaşarlar.
- Bu yukarıdaki durumlardan dolayı oluşan korku en yüksek düzeye ulaştığında panik atak yaşanır.
Aşağıda klostrofobi ile ilgili anahtar bazı noktalar listelenmiştir
- Kapalı alan korkusu, bazı insanları onlar küçük bir ortamda oldukları zaman etkiler
- Panik atak hissine sebep olur
- Durumsal sebepleri olduğu gibi kalıtımsal yönleri de bulunur
- Çok çeşitli teşhis ve tedavi yöntemleri bulunur
Klostrofobi nedir; klostrofobi aynı zamanda dar alanların irrasyonel korkusudur.
Gerçek bir tehdit olduğunda tuzağa düşmekten korkmak normaldir, ancak bariz veya gerçek bir tehlikenin olmadığı durumlarda klostrofobisi olan insanlar korkutucudur.
Asansörler, tüneller, tüp trenleri ve umumi tuvaletler gibi dar alanlardan kaçınmak için yollarını bırakacaklardır. Ancak, bu yerlerden kaçınmak çoğu zaman korkuyu güçlendirir.
Klostrofobisi olan bazı insanlar, sınırlı bir alanda, diğerlerinde ise şiddetli kaygı ya da panik atak geçirirken, hafif bir endişe yaşarlar. En yaygın deneyim, kontrolü kaybetme duygusu veya korkusudur.
Nüfusun yaklaşık % 10’unun yaşamları boyunca klostrofobiden etkilendiği tahmin edilmektedir.
Ayırıcı bir tanı koymak için, korkusuz hareketsizlik hissini ve / veya havanın tükenme hissini, diğer bir deyişle, oksijenin küçük, sınırlı alanlarda tükenme hissini ve düşüncelerini dikkate almak önemlidir.
Klostrofobinin Tetikleyicileri
Birçok farklı durum ya da duygular klostrofobiyi tetikleyebilir. Onlara maruz kalmadan belirli durumlar hakkında düşünmek bile bir tetikleyici olabilir.
Klostrofobinin ortak tetikleyicileri şunları içerir:
Asansörler
Tüneller
Tüp trenleri
Döner kapılar
Merkezi kilitli araçlar
Araba yıkamacılar
Mağaza soyunma odaları
Mühürlü pencereli otel odaları
Düzlemler
Son altı ay boyunca, kapalı bir mekanda veya kalabalık bir yerde olmak konusunda endişeli hissediyorsanız veya bu durumdan kaçındıysanız, bu durumda klostrofobiden etkilenmiş olabilirsiniz demektir.
MR kaygısı
Eğer klostrofobiniz varsa ve bir MR taraması yaptırmanız gerekiyorsa, hastanedeki personelin randevunuzdan önce haberdar olmasını sağlayın.
Size hafif bir yatıştırıcı verebilir veya bir reçete için doktorunuza konuşmanızı tavsiye edebilir.
Bazı durumlarda, ciddi MRI anksiyetesi olan kişiler için tasarlanmış açık veya dik bir MRG merkezine katılabilirsiniz. Bununla birlikte, bu klinikler genellikle sadece özel olarak kullanılabilir.
Klostrofobi belirtileri (klostrofobi testi)
Panik ataklar kapalı alan fobisi olan insanlar arasında yaygındır. Çok korkutucu ve üzücü olabilirler ve belirtiler genellikle uyarılmadan ortaya çıkar.
Aşırı endişe duygularının yanı sıra, panik atak da aşağıdaki gibi fiziksel belirtilere neden olabilir:
- terleme
- titreme
- sıcak basması veya titreme
- nefes darlığı veya nefes darlığı
- boğulma hissi
- hızlı kalp atışı
- göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma hissi
- mide kelebeklenme hissi
- mide bulantısı
- baş ağrısı ve baş dönmesi
- baygın hissetme
- uyuşma veya iğne ve iğneler
- ağız kuruluğu
- tuvalete gitme ihtiyacı
- kulaklarında çınlama
- şaşkın ya da öfkelenmiş hissetme
Şiddetli klostrofobiniz varsa, aşağıdakiler gibi psikolojik belirtilerle de karşılaşabilirsiniz:
- kontrolü kaybetme korkusu
- bayılma korkusu
- korku duyguları
- ölme korkusu
Bu belirtilerin varlığı klostrofobi testi açısından kişinin pozitif bir eğilime sahip olduğunu gösterir.
Klostrofobi neden olur?
Kapalı alan fobisi genellikle erken çocukluk döneminde yaşanan travmatik bir olaydan kaynaklanır.
hapsedilmiş veya kapalı bir alanda tutulma
zorbalık veya tacize uğrama
klostrofobik ebeveyn
Klostrofobi ayrıca, uçarken, türbülans veya istasyonlar arasında bir tüp tünelinde sıkışmış gibi hoş olmayan deneyim veya durumlar tarafından da tetiklenebilir.
Kapalı alan korkusu olan bir ebeveyn ile büyüyen bir çocuk, kapalı alanlarını ebeveynlerinin kaygılarıyla ilişkilendirerek ve sevdikleri kişiyi rahatlatmak için çaresiz hissederek klostrofobiyi kendileri geliştirebilir.
Klostrofobi tedavisi
Fobisi olan çoğu insanın bir tane olduğunun farkındadır. Birçok kişi resmen teşhis edilmeden kapalı alan korkusu ile yaşamakta ve kapalı alanlardan kaçınmak için büyük özen göstermektedir.
Ancak, doktorunuzdan ve psikolog gibi davranış terapisinde uzmanlığa sahip bir uzmandan yardım almak genellikle yararlı olabilir.
Klostrofobi, korkunuza neden olan duruma yavaş yavaş maruz kalmak suretiyle başarıyla tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir. Bu klostrofobi tedavisi desensitizasyon veya kendini pozlama tedavisi olarak da bilinir. Kendi kendinize yardım tekniklerini kullanarak bunu kendiniz deneyebilirsiniz ya da bir profesyonelin yardımıyla yapabilirsiniz.
Bilişsel davranışçı terapi (BDT) genellikle fobisi olan kişiler için çok etkilidir. BDT, düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı araştıran ve fobinizle etkin bir şekilde başa çıkmanın pratik yollarını geliştiren konuşma terapisidir.
Panik atak ile baş etmek
Mümkünse, panik atak sırasında bulunduğunuz yerde kalın. Bir saat kadar sürebilir, bu nedenle, eğer sürüyorsanız, güvenli bir yere gelmeniz ve park etmeniz gerekebilir.
Atak sırasında, korkutucu düşünceler ve hislerin panik belirtisi olduğunu ve sonunda geçeceğini kendinize hatırlatın. Saatinizde geçen süre veya bir süpermarketteki ürünler gibi tehdit edici olmayan ve görünür olan bir şeye odaklanın.
Bir panik atak belirtileri genellikle 10 dakika içinde zirve yapar, çoğu atak beş dakika ile yarım saat arasında sürer.
Kapalı Alan Korkusu Nasıl Yenilir
Klostrofobi tedavi olmazsa, korkunuzun nesnesinden kaçınarak klostrofobi ile baş ettiğinizi fark edebilirsiniz. Dar yerlerden uzak durabilir, asansör yerine merdivenleri kullanabilir veya metroya binmek yerine yürüyebilirsiniz. Çıkışlar için her kalabalık odayı tarayabilir veya kapıya yakın durabilirsiniz. Bazı insanlar kaygıları yeterince şiddetliyse evlerini terk etmekten korkabilirler.
Dar alanlardan kaçınmak, fobinizi ortadan kaldırmaz. Tedavi görmenin ilk adımı, bir psikolog veya başka bir ruh sağlığı uzmanına görünmektir. Birkaç tür tedavi yardımcı olabilir.
- Maruz kalma tedavisi. Korkunuzu aşmanıza yardımcı olmak için sizi yavaş yavaş korkutan durumlara sokar. İlk başta, dar bir alanın fotoğrafına bakabilirsiniz. Ardından, terapistinizin yardımıyla dar bir alanın içinde olmaya çalışın.
- Bilişsel davranışçı terapi (CBT). Bu, eğitimli bir terapistle bire bir görüştüğünüz bir tür konuşma terapisidir. Korkunuzu harekete geçiren olumsuz düşüncelerden bahsediyor ve bunların üstesinden gelmenin yollarını öğreniyorsunuz. CBT’yi tek başına veya maruz kalma terapisi ile birlikte alabilirsiniz.
- Sanal gerçeklik (VR). Bu, asansörler veya MRI makineleri gibi dar alanların bilgisayar simülasyonlarını kullanır. Sanal dünyada dar bir alan deneyimini yaşamak, kendinizi güvende hissettiren bir ortamda korkunuzun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
- Rahatlama ve görselleştirme. Genellikle sizi korkutan bir durumdayken korkunuzu yatıştırmanın yollarını öğrenebilirsiniz.
- Tıbbi tedavi. Terapi yeterli değilse, doktorunuz korkunuza neden olan durumlarla başa çıkmanıza yardımcı olmak için anksiyete ilaçları veya antidepresanlar yazabilir.
Kapalı Alan Korkusu ve Sanal Gerçeklikle Çalışma
Kapalı Alan Korkusuna son vermek için son yıllarda uygulanan ve başarılı sonuçlar elde edilen sanal gerçeklikle maruz bırakma yöntemi ile kişi aşamalı olarak korkusuna maruz bırakılarak bu duygu durumunu ortaya çıkaran etmenlerin neler olduğu anlaşılmaya çalışılır. Buna yönelik olarak yürütülen ödev ve telkin uygulamalarıyla kişinin bu fobisi ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Birçok neden Sanal Gerçekliği klostrofobi tedavisi için geleneksel maruz kalma tekniklerine iyi bir alternatif olarak göstermektedir. İn vivo maruz kalmadan farklı olarak sanal gerçeklik, terapistin maruz kalma parametreleri üzerinde tam kontrol sahibi olmasını sağlar.
Bu teknoloji, panik atakları önleyerek var olan korkuyu güçlendirme riskini ortadan kaldırabilir ve ayrıca, maruz kalmanın yanı sıra, maruz kalmanın terapiden en iyi şekilde yararlanmaya yardımcı olmak için gerektiği kadar tekrarlanması da mümkündür.