Rorschach Testi Nedir?

Rorschach testi dünyadaki en ünlü psikolojik test olmasına rağmen, psikoloji çevrelerinin dışında çok az anlaşılmıştır. Yaklaşık 100 sene önce İsviçreli psikiyatrist Hermann Rorschach tarafından yaratılan 10 renkli mürekkep lekesi serisidir.

Mürekkep lekeleri yansıtmalı bir testtir; danışanlardan kalıpları yorumlamaları istenir. Subjektif bir test olarak, resmi doğru veya yanlış cevaplar yoktur, ancak test verenlerin normlu cevaplar, en yaygın cevaplar gibi listesi vardır.

Testin ardındaki dayanak, ruh sağlığından muzdarip insanların verdiği cevapların normal insanlardan sağlanan cevaplardan belirgin şekilde farklı olacağıdır.

 

Rorschach Puanlama Sistemleri

1970’lerden önce, insanların mürekkep lekelerine nasıl tepki verdiklerine dair beş temel puanlama sistemi vardı. Beck ve Klopfer sistemleri en çok öne çıkanlardır. Daha az kullanılan diğer üç tanesi Hertz, Piotrowski ve Rapaport-Schafer sistemleridir. 1969 yılında John E. Exner, Jr., Rorschach Systems adlı bu beş sistemin ilk karşılaştırmasını yayınladı.

Exner’ın çığır açan analizinin bulguları, Rorschach için aslında beş puanlama sisteminin bulunmamasıydı. Beş sistemin bu kadar dramatik ve önemli ölçüde farklı olduğu sonucuna varmış gibi, sanki birbirinden farklı beş Rorschach testi yapılmıştı.

Exner bu rahatsız edici bulguları göz önüne alındığında, bu beş mevcut sistemin en iyi bileşenlerini hesaba katacak yeni ve kapsamlı bir Rorschach puanlama sistemi oluşturmaya karar verdi ve her bileşen üzerinde kapsamlı ampirik araştırmalar yaptı. 1968 yılında bir vakıf kuruldu ve Rorschach için yeni bir puanlama sistemi oluşturmaya yönelik önemli araştırmalar başladı. Sonuç 1973’te Exner, The Rorschach: The Comprehensive System’in ilk baskısını yayınladı. İçinde, yeni altın standardı olacak yeni puanlama sistemini ortaya koydu.

 

Rorschach  Testi Nasıl Çalışır?

Mürekkep lekesi testlerinin nasıl çalıştığını anlamak için neyin nasıl oluştuğunu ve nasıl uygulandığını anlamak önemlidir.

Rorschach testi, bazıları siyah, beyaz veya gri ve bazıları renkli 10 mürekkep lekesi görüntüsünden oluşur.
Testin kullanımı, puanlanması ve yorumlanması konusunda eğitim almış bir psikolog veya psikiyatrist, on kartın her birini katılımcıya gösterir. Test sırasında, denek on kartın her birine birer birer verilir. Daha sonra denekten kartın neye benzediğini düşündüğü açıklanır. Sınava girenlerin kartları, baş aşağı veya yandan olsun istedikleri herhangi bir konumda tutmasına izin verilir.

Katılımcılar belirsiz görüntüyü istedikleri gibi yorumlamakta özgürdür. Ayrıca istedikleri şekilde yanıt verebilirler. Bir şeyi, birkaç farklı şeyi, hatta hiçbir şeyi görmediklerini söyleyebilirler. Test katılımcıları görüntüye bir bütün olarak, görüntünün belirli yönlerine ve hatta görüntüyü çevreleyen beyaz alana odaklanabilir. Konu bir kez yanıt verdikten sonra psikolog, konuyu ilk izlenimleri hakkında daha ayrıntılı olarak ele almak için ek sorular soracaktır. Psikolog ayrıca konunun tüm görüntüye bakıp bakmadığı gibi çok sayıda değişken üzerindeki reaksiyonları derecelendirir. Bu gözlemler daha sonra yorumlanır ve bireyin profiline derlenir.

 

Faydaları Nelerdir?

Test öncelikle psikoterapi ve danışmanlıkta kullanılır ve bunu düzenli olarak kullananlar bunu bir kişinin nasıl hissettiği ve çalıştığı hakkında çok sayıda nitel bilgi edinmenin bir yolu olarak yaparlar. Terapist ve hasta terapi sırasında bu konuların bazılarını daha fazla araştırabilir.

Kullanımı konusundaki tartışmalara ve eleştirilere rağmen, Rorschach testi bugün okullar, hastaneler ve mahkeme salonları gibi çeşitli durumlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Araştırmacılar, testte sorunlara sahip olsa da, düşünce bozukluklarının tanımlanmasında değer yarattığı sonucuna vardı. Araştırmacılar, “Şizofreni araştırmalarında düşünce bozukluğunun bir ölçüsü olarak değeri kabul edilmektedir.” “Ayrıca bağımlılık üzerine yapılan araştırmalarda ve daha az sıklıkla düşmanlık ve kaygı üzerine yapılan çalışmalarda da kullanılıyor. Dahası, önemli kanıtlar Rorschach’ın zeka ve düşünce bozukluğunun klinik bir ölçüsü olarak kullanılmasını haklı çıkarıyor.”

Mürekkep lekesi testi mükemmel bir araç olmasa da, bazı psikiyatrik durumların ve psikoterapötik değerlendirmenin belirlenmesinde yararlı bir rol oynayabilir.