Çocuklarda Psikolojik Danışmanlık – Çocuk Psikoloğu İstanbul

Çocuklar tıpkı yetişkinler gibi bazı zamanlarda psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadır. Terapik müdahale genellikle ebeveynler, öğretmenler ve rehberlik uzmanlarının tespitleri ışığında ve bunun sonrasında başlar. Pedagog, çocukların endişe, korku, depresyon, hiperaktivite, boşanma veya ölüm sonrası stres bozukluğu gibi problemlerle başa çıkabilmeleri için çocuklara yardımcı olur. (çocuk psikoloğu istanbul)

Çocukluk dönemi hayatın geri kalanında çok önemli bir rol üstlendiği için bu konunun psikoloji, sosyoloji ve eğitim bilimlerinde önemli bir yer işgal etmesi konusunda hiçbir şüpheye yer yoktur. Uzmanlar normal çocuk gelişimine etki eden etkenlere odaklanmanın yanı sıra aynı zamanda çocukluk döneminde oluşan psikolojik problemlere etki edebilecek çeşitli faktörlere de odaklanır. Benlik kaygısı, okul, ebeveynler, sosyal ortam ve diğer konular çocuk psikoloğunun öncelikli odaklanacağı alanlar olacaktır.

Kadromuzda yer alan pedagog, klinik psikolog  gözetiminde çocuk psikoterapisi yoğunlaştığımız ana konulardandır. Bu çerçevede yürütülen konular:

  • Çocuklarda Depresyon ile Çalışma
  • Çocuklarda Anksiyete Bozuklukları ile Çalışma
  • Fobiler (Hayvanlar, yükseklik, fırtına, karanlık..)
  • Panik Bozukluk
  • Ayrılma Kaygısı Bozukluğu
  • Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
  • Karşıt olma-Karşıt Gelme ve Davranım Bozukluğu-Davranım Bozukluklarında Ebeveyn Eğitimi
  • Serinkanlı Çocuklar Kaygı Eğitim Programı ve Uygulaması
  • Yaygın Anksiyete ile Bozukluğu
  • Sosyal Anksiyete Bozukluğu
  • Obsesif Kompülsif ve İlişkili Bozukluklar
  • Beden Algısı Bozukluğu
  • Tik Bozuklukları
  • Nörogelişimsel Bozukluklar
  • Dışa-atım bozuklukları (Enurezis, Enkoprezis)
  • Çocuklarda Yeme Bozuklukları ve Obezite ile Çalışmada BDT
  • Çocuklarda Agresyon
  • Yas ve Ebeveyn ilişkilerinde sorunlara bağlı uyum bozuklukları

 

Çocuklar  Neden Terapiye İhtiyaç Duyar?

Çocuklar yalnız başa çıkamayacakları sorunları olduğunda terapiye ihtiyaç duyarlar. Ya da sorunlar ne kadar iyi performans gösterdiklerini, hissettiklerini veya hareket ettiklerini etkilediğinde yardıma ihtiyaçları vardır. İşler kendi başlarına iyileşmezse, çocukların tedaviye ihtiyacı olabilir, böylece her şey gelişebilir. Bazen, iletişim kurmaya, öğrenmeye ve sınırlar oluşturmaya çalışırken tüm ailelerin desteğe ihtiyacı vardır. (çocuk psikoloğu istanbul)

Terapi Nasıl Çalışır?

Terapide, çocuklar yaparak öğrenir. Küçük çocuklarla bu, tüm aile ile çalışmak, çizim yapmak, oynamak ve konuşmak anlamına gelir. Daha büyük çocuklar ve gençler için terapistler, ihtiyaç duydukları becerileri öğrenmeye odaklanan etkinlikleri ve fikirleri paylaşırlar. Duygularla konuşurlar ve problemleri çözerler.

Terapistler çocuklar öğrendikçe övgü ve destek verirler. Çocukların kendilerine inanmalarına ve güçlü yanlarını bulmalarına yardımcı olurlar. Terapi yararlı düşünme kalıpları ve sağlıklı davranış alışkanlıkları oluşturur.

Bir pedagog çocuk ve ebeveyn ile birlikte veya yalnız çocukla buluşabilir. Çocuğun yaşına bağlıdır. Bir pedagog ayrıca, çocuklarına evde nasıl yardım edeceklerine dair ipuçları ve fikirler vermek için bir ebeveynle görüşebilir.

 

Çocuk Psikoterapisi Türleri

Çocuklar için psikoterapi, terapiste ve çocuğun ihtiyaçlarına bağlı olarak pek çok biçimde olabilir. Pedagog İstanbul.

  • Oyun terapisi, çocukların duygularını ve iç düşüncelerini ifade etmelerine ve ifade etmelerine yardımcı olmak için oyun kullanan bir çocuk terapisi türüdür. Oyun terapisi, bir çocuğun bakış açısından çalışmak üzere tasarlanmıştır. Aynı zamanda çocuğun kendini rahat hissetmesine ve terapiste açılmasına yardımcı olur. Oyun terapisi, bir çocuğun oturup sorulara cevap vermesinden ziyade, becerilerini öğrenmelerine ve duygularını doğal olarak yaptıkları şey yoluyla işlemelerine olanak tanır: oyun! Bir terapist, çocukların hayatları ve duyguları hakkında konuşurken daha rahat hissetmelerine yardımcı olmak için oyun terapisini kullanabilir. Oyun terapisi, güven oluşturmaya yardımcı olmak veya konuşmaları çocukların anlayabileceği şekilde daha kolay anlatmaya yardımcı olmak için de kullanılabilir.
  • Bilişsel davranışçı terapi(BDT) de sıklıkla çocuklarda kullanılır. Bu tür terapi, olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelerle değiştirmeyi öğrenme becerisini ve kendi davranış sorunlarını kontrol etmek için başa çıkma tekniklerini nasıl kullanacağını öğretir. Bu tür terapi, çocuklara kendilerini rahatsız eden uyaranlarla başa çıkma becerileri kazandırmak için çalışır ve davranışsal problemleri, sosyal problemleri ve duygusal problemleri ele alır.
  • Sosyal yetenek temelli, günlük sosyal durumlarda başkalarıyla etkileşimde bulunmakta zorlanabilen çocuklara yardımcı olan başka bir terapi türüdür. Bazı çocuklar için bir sohbeti nasıl sürdüreceğini, arkadaş edineceğini veya ne zaman göz teması kuracağını bilmek doğal olarak gelir. Diğer çocuklar için biraz daha yardıma ihtiyaçları olabilir. Otizm Spektrum Bozuklukları gibi belirli bozukluklarla mücadele eden bazı çocuklar sosyal ipuçlarını yorumlamakta güçlük çekebilir. Terapi, bu çocukların sosyal becerileri öğrenmelerine yardımcı olmada ve daha fazla bağımsızlık sağlamada çok önemli bir rol oynayabilir.
  • Travma odaklı terapiler, üzücü bir çileden geçen çocuklara yardımcı olur. Birçok çocuk terapisti, çocukların travmatik bir deneyimi işlemesine ve iyileşmesine yardımcı olmak için özel olarak eğitilmiştir. Bazı çocuklar, bir kardeşin veya bakıcının ölümü gibi ani kayıplar yaşadıktan sonra travma sorunları geliştirebilir. Travma, bir çocuk istismar ve ihmal, doğal afetler, araba kazaları veya şiddete tanık olduktan sonra da gelişebilir.
  • Yas, vefat danışmanlığı, bir kayıptan kurtulurken desteğe ihtiyaç duyan çocuklara yardımcı olur. Bir pedagog, çocukların duygularını ifade etmeleri ve kayıplarından iyileşmeleri için sağlıklı yollar bulmalarına yardımcı olabilir. Bazı gelişim aşamalarındaki çocuklar, ölümü ve diğer kayıpları yetişkinlerden farklı bir şekilde anladıkları ve işledikleri için, yas danışmanlığı çocukların yas sürecini anlamasına ve ilerlemesine yardımcı olur. Aynı zamanda çocuklara, ebeveynlerini üzme korkusu olmadan üzüntülerini ve diğer duygularını ifade etme özgürlüğü verir.
  • Aile terapisi, aileleri ile birlikte çocuklara destek sunar. Bir pedagog, ebeveynlerin ve çocukların bir çocuğun zorlukları ve ihtiyaçlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için ailelerle birlikte çalışabilir. Davranış sorunları olan çocuklar genellikle olumludan çok olumsuz geri bildirim duyar, bu da öz saygılarını olumsuz etkileyebilir ve davranışlarını kötüleştirebilir. Bir çocuk terapisti, ebeveynlerin çocuklarının davranışlarını en etkili şekilde yönetmelerine ve özgüvenlerini artırmalarına yardımcı olmak için davranış planları ve diğer olumlu pekiştirme stratejileri geliştirmek için ebeveynlerle birlikte çalışabilir.
  • Grup terapisi ve psikodrama, davranış sorunları ile mücadele eden veya duygusal desteğe ihtiyaç duyan çocuklara yardımcı olabilir. Grup terapisi, çocukların benzer sorunlarla karşılaşan akranlarıyla etkileşime girmesine izin verir. Grup terapisi, çocukların sosyal beceriler ve özgüven geliştirmelerine yardımcı olabilir. Çocuklara yalnız olmadıklarını ve benzer zorluklarla karşılaşan başka çocukların da olduğunu bildirebilir.

 

Terapide Ne Yapılır?

İlk başta, pedagog konuşmak için sizinle ve çocuğunuzla buluşacaktır. Sorular soracaklar ve dinleyecekler. Bu, çocuğunuz ve sorun hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olur. Pedagog size nasıl yardımcı olabileceklerini söyleyecektir.

Bundan sonra, çocuğunuz daha fazla terapi ziyaretine gidecektir. Bu ziyaretlerde çocuğunuz şunları yapabilir:

Konuşma: Konuşma, duyguları ifade etmenin sağlıklı bir yoludur. Çocuklar duyguları eylemler yerine kelimelere koyduklarında, ellerinden gelenin en iyisini yapabilirler. Birisi dinlediğini ve nasıl hissettiğini bildiğinde, çocuklar öğrenmeye daha hazırdır.

Faaliyet yapma: Terapistler duyguları ve baş etme becerilerini öğretmek için aktiviteler kullanırlar. Çocukların öğrenmenin bir yolu olarak çizim yapmasını veya oynamasını sağlayabilirler. Stresi azaltmanın bir yolu olarak dikkat ve sakin nefes almayı öğretebilirler.

Yeni beceriler geliştirme: Terapistler çocukların öğrendiklerini uygulamalarına yardımcı olur. Çocukların sıralarını beklemeleri, kendini kontrol etmeleri, sabırlı olmaları, talimatları takip etmeleri, dinlemeleri, paylaşmaları, tekrar denemeleri veya kaybetmeyle uğraşmaları gereken oyunlar oynayabilirler.

Sorunları çözme: Daha büyük çocuklar ve gençler ile terapistler, problemlerin evde, okulda nasıl etkilendiğini sorarlar. Bu problemlerin nasıl çözüleceğinden bahsederler.

 

 

Oyun Terapisi

İstanbul Bostancı’da yer alan ofisimizdeki oyun odasında çocukların oyun terapisi yöntemleriyle pedagog ve klinik psikologlar eşliğinde danışmanlığı yürütülür.

  • Oyun Odası
  • Minyatür hayvanların kullanılması
  • Kum Havuzu Çalışması
  • Hamur Çalışması
  • Çizme boyama Yapılandırma
  • Hayali Yolculuk
  • Kitaplar ve Öyküler
  • Kuklalar
  • Oyunlar

KAĞITLAR VE SAĞILTIM

  • Benlik Saygısını Gelistirme
  • Sosyal Beceri Eğitimi
  • Koruyucu Davranış Eğitimi

 

çocuk psikoloğu istanbul

Hakkımda

Ergen Psikoloğu